• 20 februari 2013

Glencairn 20 februari 2013 – De training is in Constantia, een wijngebied met een fiks aantal wijngaarden en dito huizen. Grote estates en veel beveiliging op de muren die buiten van binnen gescheiden houden. De weg er naar toe is één grote slinger. Eerst koersen we af op de Indische oceaan. Daar aangekomen draaien we naar west over heuvels en tussen de bergen door en zien dan de Atlantische oceaan opduiken. Dan draaien we naar noord-oost en krijgen weer de ander oceaan, False Bay, in het zicht. Een heerlijke reis met veel contact met natuur. Fijnbos is hier bijna overal en daar komt ook de rooibos uit vandaan. Het is een zeer gevarieerde lage begroeiing met prachtige kleurschakeringen.

Op de kaap ligt een bergrug en daar heb ik het over. Ten zuiden zouden de spirituele mensen wonen en ten noorden, Kaapstad en omgeving, de niet of minder spiritueel geïnteresseerden. Ze hebben er ook scheldwoorden voor. Het Lintel Curtain en het Boereworst curtain. Vertaal Lintelcurtain maar in Het geitenwollen sokken gordijn!

Als we een dorp of stadje uitrijden treffen we tientallen gekleurde Zuid Afrikaners langs de weg. Ze zitten of staan daar en enkelen van hen hebben gereedschap in de hand. O.a. een lange steel met een verfroller. Dit is de indicatie: “Hier ben ik goed in en ik kan jouw klus klaren.” Een verzameling klusjesmannen dus. Mijn chauffeuse, Jaquie, ervaart dit als empowerment. Deze mannen willen tenminste wat.

De training vindt plaats in Schoenstatt, een groot nonnenklooster met een aantal faciliteiten waaronder een gecaterd conferentieoord. Per deelnemer 110 Rand per dag, inclusief poederkoffie, rooibosthee en lunch. Dat is omgerekend 11 euro per persoon per dag. Ver van de Nederlandse conferentieoorden die een veelvoud vragen. Voedsel is hier echt goedkoper dan bij ons, andere zaken weer niet. Een fles wijn schijnt me toch overal ter wereld dezelfde prijs te hebben. En ze hebben “Tallhorse” in de supermarkt, Susana!

We zitten met 25 deelnemers in de bibliotheek, mannetje aan mannetje, en niemand piept. Alleen is er verschil in stoelkwaliteit en willen sommigen graag eens op een ‘luie’ stoel zitten.

De groepssamenstelling is complex in die zin dat er qua ervaring een mix is. Van iemand die alleen een boek heeft gelezen tot iemand die een 9-daagse Internationale Intensieve Training achter de rug heeft. En natuurlijk zijn er deelnemers die niets willen missen en dus van een eventuele splitsing van de groep niets willen weten. Vraagt hier en daar wat goochelwerk van me en het lukt. Er is tevredenheid. Drie dagen verdieping waarvan een ´n korte samenvatting van het model. Een opmaat naar drie dagen mediation training die past en werkt.

In de middagpauze ontmoet ik Anni. Anni is o.a. begeleider van familieopstellingen. Ze wilde al jaren NVC aan haar klanten aanbieden en zie hier, nu is er zowaar een trainer in de buurt. Ze gaat zo snel als een speer en binnen een kwartier hebben we data voor een zesdaagse training in Kaapstad in augustus. Ik ging toevallig toch al naar Kenia in augustus dus dit is slechts een ommetje. Vrijdag a.s. hebben we een businessmeeting in hetzelfde hotel waar ik Amanda ontmoette.

To snel,
Jan