Publicaties

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Richtlijnen voor het delen van Geweldloze Communicatie

Internationale richtlijnen voor het delen van Geweldloze Communicatie

(voor iedereen die geen CVNC gecertificeerd trainer is)

Als je ervaart hoe Geweldloze Communicatie bijdraagt aan je leven is de volgende stap vaak dat je, wat je geleerd hebt, wilt delen met anderen. Het is ook onze droom dat door onze gezamenlijke inspanningen alle mensen en organisaties hun vermogen verdiepen om vreedzaam te communiceren en het leven te dienen.

We verwelkomen ieders deelname in het verspreiden van de droom over de visie van Geweldloze
Communicatie en we willen dit enthousiasme op geen enkele manier temperen.

De volgende vragen worden vaak gesteld door individuen die hun begrip van Geweldloze Communicatie willen delen met individuen, groepen en organisaties:

1. Als jullie mensen niet willen afschrikken om Geweldloze Communicatie aan anderen over te brengen, waarom hebben jullie dan CNVC-gecertificeerde trainers gecreëerd?
Het is niet onze intentie om mensen af te schrikken om hun waardevolle leer-ervaringen met anderen te delen. Wat we wel willen is om de integriteit van Geweldloze Communicatie als onderwijsmodel te beschermen. Daarom certificeren we trainers die we vertrouwen dat ze het doel en het model van Geweldloze Communicatie op een accurate, degelijke en betrouwbare manier kunnen overbrengen. Daarnaast committeren gecertificeerde trainers zich om het werk van CNVC te ondersteunen wat staat beschreven in de trainersovereenkomst.

2. Dus jullie hebben geen bezwaar tegen wie dan ook die Geweldloze Communicatie aan anderen overbrengt?
Geen enkel, we moedigen het juist aan. We waarderen het als je zaken deelt vanuit je eigen ervaring en verheldert dat wat je overbrengt is gebaseerd op jouw begrip van Geweldloze Communicatie. We verzoeken je wel om Marshall Rosenberg te noemen en locale/regionale gecertificeerde trainers en organisaties in Geweldloze Communicatie te vermelden alsmede CNVC contact informatie (www.cnvc.org).

3. Kunnen we promotie maken voor onze NVC/Geweldloze Communicatie trainingen?
Als je presentaties of trainingen in Geweldloze Communicatie aanbiedt, zoals workshops of oefengroepen, verzoeken we je om de term ‘Geweldloze Communicatie’ niet te gebruiken in de kop, titels of subtitels van materiaal/media om je workshop te promoten aangezien dit een juridisch beschermd begrip is van CNVC. Voel je echter vrij om deze term te gebruiken in de toelichtende tekst van je folder en tijdens de workshop met het vermelden van CNVC zoals boven aangegeven.

4. Kunnen we zeggen dat we ‘NVC-trainers’ zijn (of trainers Geweldloze Communicatie)?
Vermijd aub het creëren van promotiemateriaal dat de indruk kan wekken dat je gecertificeerd bent door of gesponsord wordt door CNVC, inclusief het gebruik van de termen ‘NVC-trainer’, ‘NVC’ of ‘Nonviolent Communication’ en de vertalingen daarvan op media of materiaal als visitekaartjes, brochures, e-mail adressen of websites.
We verzoeken je om deelnemers in je trainingen te informeren dat je niet door CNVC bent gecertificeerd als trainer. Voel je echter vrij om informatie te geven over je eigen geschiedenis ten aanzien van training in Geweldloze Communicatie en werk- en levenservaringen.

5. Hoe zit het met het giraffe symbool?
We vragen je om het gebruik van de term giraffen taal of het beeld of de term giraf in gedrukt of ander promotiemateriaal te vermijden vanwege onze behoefte dat CNVC’s publieke beeld over de hele wereld wordt begrepen. Het beeld van de giraf werkt niet goed in alle culturen en we willen graag dat Geweldloze Communicatie toegang heeft tot en verwelkomd wordt in ieder deel van de internationale gemeenschap. Voel je aub vrij om het beeld en de poppen als een effectief middel te gebruiken in je trainingssessies.

6. Is dat alles? Willen jullie geen financiële bijdrage ontvangen van mijn workshop?
We zouden het op prijs stellen een donatie van je te ontvangen als uiting van de geest van geven en ontvangen waarin we hopen dat je de workshops geeft (CNVC gecertificeerde trainers doneren 10% van hun van trainingen afkomstige inkomen aan CNVC). Deze fondsen ondersteunen CNVC in de missie om Geweldloze Communicatie beschikbaar te maken over de hele wereld.

7. Kan ik tijdens mijn presentaties materialen gebruiken die door CNVC of CNVC-trainers zijn gemaakt?
CNVC-materialen hebben copyright en we verzoeken je om deze niet zonder toestemming te gebruiken. De meeste materialen zijn gemaakt voor specifieke trainingen en over het algemeen zien we deze liever niet buiten deze context gebruikt. Check aub met de specifieke trainer voor materialen die door een individuele trainer zijn gecreëerd.
Als je je eigen materiaal creëert: in plaats van het Geweldloze Communicatie of Nonviolent Communication te noemen kijk of je creatief kunt zijn en gebruik een andere titel. Je kunt naar Geweldloze Communicatie verwijzen tijdens de training en aangeven dat de materialen en inhoud ‘zijn gebaseerd op het werk van
Marshall B. Rosenberg en het Center for Nonviolent Communication, www.cnvc.org.

Als je nog vragen hebt zullen we ons best doen om deze te beantwoorden. Als je behoeftes hebt die niet worden vervuld door akkoord te gaan met bovenstaande richtlijnen neem dan aub contact op met het CNVC-kantoor voor een verdere dialoog alvorens jij of je groep een Geweldloze Communicatie workshop presenteren of promoten.
We kijken er naar uit om samen met jou te werken aan onze tocht om een vreedzamere wereld te creëren.

Jori Manske, interim executive director CNVC, May 10, 2006