Train de GC trainer

Train-de-trainer Nonviolent Communication

De inleiding

Vine training en coaching en Ai-opener organiseren in 2018 voor het tiende achtereenvolgende jaar een Train-de-trainer Nonviolent Communication (NVC). Deze training is geschikt voor mensen die nauw in contact zijn met de essentie van NVC. Voor mensen die willen bijdragen aan de ontwikkeling van zichzelf en anderen. En het proces van NVC willen leven, uitdragen en /of verder willen verinnerlijken.

De doelgroep zijn mensen of professionals die door training, coaching, lezingen, oefengroepen of anderszins actief willen bijdragen aan vrede in de wereld en het verspreiden van het gedachtegoed van Marshall Rosenberg. Dus ook voor mensen die niet specifiek de ambitie hebben om trainer te worden.

Zowel Jan van Koert als Martin van der Meulen die de training verzorgen zijn door de organisatie van Marshall Rosenberg gecertificeerd als NVC-trainers. Dit houdt o.a. in dat CNVC er vertrouwen in heeft dat zij de integriteit van het gedachtegoed van NVC (kunnen) waarborgen. En dat ze Geweldloze Communicatie over kunnen brengen in harmonie met de visie zoals Marshall Rosenberg die heeft ontwikkeld.

Deze training staat los van het certificeringtraject van het Center for Nonviolent Communication en leidt op zich niet tot certificering. Voor mensen die dit ambiëren zal deze training wél bijdragen om het certificeringtraject met succes te doorlopen. De twaalf trainingsdagen tellen daarin ook mee.

De training is interactief. Deelnemers leren door doen en ervaren. Er wordt ook ruimte geboden voor de behandeling van door deelnemers zelf aangereikte onderwerpen. Trainingen die algemene trainersvaardigheden aanleren zijn ruim voorhanden. Daarom focust deze training specifiek alleen op het overdragen van kennis in, en het leven van, NVC met individuen en groepen.

Op basis van onze jarenlange ervaring met deze training is een manual samengesteld van ruim 60 pagina’s, waarin theorie, toelichtingen en oefeningen zijn opgenomen. Verder werken we met de op YouTube verschenen ‘NVC Training Course’, waarin Marshall Rosenberg in 9 sessies van 1 uur zijn kennis en ervaring over Geweldloze Communicatie deelt. Daarnaast zullen er één of meer gasttrainers zijn die ieder een dagdeel van het programma voor hun rekening nemen. Het overgrote deel van de tijd zullen Martin van der Meulen en Jan van Koert samen aanwezig zijn om de trainingen te leiden.

 De inhoud van de opleiding

Er wordt gewerkt in 4 blokken van drie dagen. De thema’s van de vier blokken zijn:

 • Blok 1: ‘ik’, vrede in mezelf. Dit blok heeft als kernvraag: Hoe bewaar ik op basis van NVC de rust in mezelf als ik tegen mijn eigen oordelen aanloop in mijn rol als mens/trainer/coach?
 • Blok 2: ‘jij en ik’, vrede in mijn relaties. Hoe zet ik NVC in om vrede te creëren tussen mijzelf en de ander binnen de context van een groep (zoals co-trainer, individuele deelnemer, coaches, etc.)?
 • Blok 3: ‘wij’, vrede in mijn omgeving. Hoe kan ik als facilitator bijdragen aan de ontwikkeling én aan de harmonie in een groep en de andere omgevingen waar ik deel vanuit maak?
 • Blok 4: ‘the pudding’, the proof is in the eating. In dit blok komen alle aspecten geïntegreerd aan de orde in een workshop/training die de deelnemers in groepjes van 2 of 3 zelf organiseren en voor publiek van buiten geven.

Tijdens de blokken komt onder meer aan bod:

 • Bij jezelf blijven, ongeacht wat de groep doet
 • De kunst van het vragen stellen
 • Vragen beantwoorden en omgaan met ‘tegenwerpingen’
 • Het verdiepen van het begrip van “key-differentiations”
 • NVC toepassen om problemen op te lossen
 • (Verbinding tussen) de componenten van het proces: demonstraties geven
 • Nee kunnen zeggen en kunnen ontvangen
 • Boosheid uitdrukken en ontvangen
 • Conflict oplossing en mediation
 • Opzetten van een training, lezing of presentatie
 • Oefeningen ontwikkelen en uitproberen
 • Feedback geven en ontvangen (o.m met behulp van video opnamen)
 • Eerlijkheid in evaluaties en het praktiseren daarvan
 • Uitvoeren van evaluaties en het ontvangen van deelnemer evaluaties

Op verzoek kun je als assistent/waarnemer aanwezig zijn bij een tweedaagse training van Jan van Koert of Martin van der Meulen.

 Toelatingscriteria

 • Minimaal 16 dagen training NVC gevolgd bij een CNVC gecertificeerde trainer of gelijkwaardig. Dit laatste in afstemming met de trainers.
 • Een (telefoon)gesprek met één van de trainers, bij voorkeur de trainer die je nog niet kent.

Praktische informatie

Aantal deelnemers: minimaal 10, maximaal 16.
Data:

2019:
Blok 1: 25 t/m 27 september 2019
Blok 2: 20 t/m 22 november 2019
Blok 3: 22 t/m 24 januari 2020
Blok 4: 18 t/m 20 maart 2020

 • Tijdstippen: De blokken starten om 10.30 uur op de eerste dag en eindigen om 16.00 uur op de derde dag. Tijdens de blokken kunnen op ad-hoc basis avondactiviteiten worden voorgesteld.
 • Studiebelasting: Contacturen: 85, voorbereidingsuren: minimaal 50.
 •  Investering:
  • De deelnameprijs voor het ‘Train de trainer’-traject, bestaande uit 12 dagen training, bedraagt voor particulieren € 2250,-. Voor deelnemers waarvan het bedrijf/de organisatie de deelname betaalt is de prijs € 5125,- (vrijgesteld van BTW). Ben je Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP) dan bedraagt het tarief € 3075,- (vrijgesteld van BTW). Deze prijzen zijn inclusief alle trainingsmaterialen en exclusief de kosten van de accommodatie.
  • We hebben in alle eerdere ‘Train de trainer-NVC’ ervaring opgedaan met een locatie waar we nog steeds enthousiast over zijn (www.beukenhof.nl). De verblijfskosten hiervan bedragen € 850,- of € 212,50 per blok. Dit is inclusief 8 overnachtingen op een tweepersoonskamer met douche op de gang. In de kosten zijn inbegrepen: alle maaltijden, koffie/thee en fruit en de trainingsruimten die we ter beschikking hebben. Voor deelnemers die behoefte hebben aan meer privacy zijn enkele éénpersoonskamers beschikbaar voor  € 50,- extra per blok.

Als de investering voor deelname voor jou een onoverkomelijk probleem vormt, vragen we je contact met ons op te nemen. We beoordelen samen of er een alternatieve oplossing is. Na overleg kan ook in 2 termijnen worden betaald.

Aanmelding

Jouw aanmelding is definitief na ontvangst door Vine van een aanbetaling van € 200,- en het volledig ingevulde inschrijfformulier. Na een intakegesprek op volgorde van aanmelding besluiten we over deelname. Het resterende deelnamebedrag ontvangt Vine dan graag voor 15 augustus 2019 op rekening NL 11 TRIO 03901 83407 t.n.v. Vine Instituut voor Verbindende Communicatie te Utrecht.

Annulering

 • Bij annulering door de organisatoren krijg je het volledige bedrag teruggestort
 • Bij annulering door de deelnemer voor 15 augustus 2019, wordt het betaalde bedrag teruggestort minus de aanbetaling van € 200,-
 • Bij annulering na 15 augustus 2019, wordt het betaalde bedrag minus de aanbetaling van € 200,- teruggestort als je zelf een andere betalende deelnemer vindt die wordt toegelaten of je plaats door iemand van de wachtlijst kan worden ingenomen.

Meer informatie

Voor meer informatie of een inschrijfformulier kun je contact opnemen met Vine Instituut voor Verbindende Communicatie 030 – 215 50 60 of een e-mail sturen naar welkom@vinecoaching.nl.

Eerstvolgende opleidingsmomenten:

2019:
Blok 1: 25 t/m 27 september 2019
Blok 2: 20 t/m 22 november 2019
Blok 3: 22 t/m 24 januari 2020
Blok 4: 18 t/m 20 maart 2020