“Angstloos leven is heel natuurlijk 

wanneer je je gedachten hebt onderzocht.”

 Byron Katie

Waar komt het toch vandaan? Die angst om iets fout te doen? Dat we ons schuldig voelen en ons schamen?

Ook al heeft niet iedereen er evenveel last van, we kennen het allemaal; dat gevoel van verlamming, van mislukking, van angst. Angst om te zijn zoals we graag zouden willen. Angst voor afwijzing, angst voor veroordeling, enz. Frustratie omdat we de dingen anders hebben aangepakt dan we wilden. Gedeprimeerd omdat we geen uitweg meer zien, beschaamd omdat we denken dat we iets hebben gedaan of alleen maar denken gedaan te hebben waarvan we veronderstellen dat anderen ons er om uit zullen lachen of medelijden met ons zullen krijgen. De ander niet meer durven aankijken.

We gaan twee dagen aan de slag met deze drie ‘spoken’ die jouw leven kunnen beïnvloeden en geven praktische handvatten voor oplossingen. Veel oefenen en doen!

Dag 1 staat in het teken van Angst en Verzoening. Trainer: Jan van Koert

Dag 2 gaat over De bevrijding van vergeving. Trainer: Willem Glaudemans (Jan van Koert assisteert/ondersteunt).

Toelichting van Willem:

Vergeving gaat over jou en niet over de ander, al lijkt het zo dat je ‘de ander moet vergeven’ en ‘de relatie moet herstellen’. Maar als je erop wacht tot de ander eerst excuses aanbiedt, spijt betuigt of zijn houding verandert, dan kun je meestal lang wachten.

Vergeven is een innerlijk proces waarbij je de ander in principe niet nodig hebt. Het is een innerlijk schoonmaakproces dat je doet uit liefde voor jezelf. Je kunt jezelf bevrijden van je wrok, haat, wraak, slachtofferschap, beschuldiging en schuld. Daarbij kun je gevoelens als pijn, verdriet en woede tegenkomen.

De vraag die je jezelf kunt stellen is: wil ik nog langer rond blijven lopen met mijn pijn, verdriet en woede, met mijn schuld en schaamte? Wil ik nog langer de gevangene zijn van mijn wraak en haat? Wil ik mijn lichaam blijven verzieken met mijn grieven en wrok? Wanneer je op een van deze vragen ‘nee’ zegt, zeg je ‘ja’ tegen vergeving.

Willem zal zijn actuele vergevingsmodel laten zien en ervaren. Het is geïnspireerd op het gedachtengoed van Een cursus in wonderen. We gaan ook oefenen met zowel vergeving als zelfvergeving.

Willem Glaudemans (1954) was werkzaam als vertaler o.a. van De Nag Hammadi-geschriften en Een cursus in wonderen. Hij geeft regelmatig lezingen, cursussen, workshops en trainingen over vergeving, de Cursus, levensmissie en levensschouw, en de overgangstijd waarin wij leven. Van zijn hand verschenen: Het wonder van vergeving (een werkboek 2002), en Boek van Vergeving (2013), verder o.a. Boek van de Levensmissie en Reis van de Ziel. Hij is de bedenker van Het Talentenspel, en Jong Talent, wat (jonge) mensen helpt om hun levensmissie te ontdekken (zie voor alle activiteiten zijn website www.willemglaudemans.nl).

(Oud) deelnemers van het Integratiejaar kunnen deze tweedaagse als een Masterclass beschouwen.

Datum:           zaterdag 8 en zondag 9 juli 2017

Locatie:          Het Hoogeland, Utrecht

Tijd :               09.30 – 17.00 uur

Kosten:           € 325,- Dit is inclusief hand-out, lunch en drinken

Voor meer informatie kan je kijken op http://vinecoaching.nl/particulier/themadagen-angst/