“Angstloos leven is heel natuurlijk 

wanneer je je gedachten hebt onderzocht.”

Byron Katie

Waar komt het toch vandaan? Die angst om iets fout te doen? Dat we ons schuldig voelen en ons schamen?

Ook al heeft niet iedereen er evenveel last van, we kennen het allemaal; dat gevoel van verlamming, van mislukking, van angst. Angst om te zijn zoals we graag zouden willen. Angst voor afwijzing, angst voor veroordeling, enz. Frustratie omdat we de dingen anders hebben aangepakt dan we wilden. Gedeprimeerd omdat we geen uitweg meer zien, beschaamd omdat we denken dat we iets hebben gedaan of alleen maar denken gedaan te hebben waarvan we veronderstellen dat anderen ons er om uit zullen lachen of medelijden met ons zullen krijgen. De ander niet meer durven aankijken.

Enige reacties van deelnemers tot nu toe:

Van de eerste dag is mij naast de oefeningen, met name het verzoeningsritueel bijgebleven.  Ik werd blij bij het doen van dit ritueel, zo eenvoudig bruikbaar.

Dag twee stond in het teken van vergeven. Hoe doe je dat? Niet meer aan denken? Zand erover? Sorry zeggen en een hand geven? Het zijn een paar manieren van vergeven zoals ik ze ken. Hoe anders kon Willem Glaudemans uitleggen wat vergeven daadwerkelijk inhoudt en hoe je dit kunt doen. Je hebt niet eens de ander erbij nodig, geweldig! Ook zelfvergeving kwam aan bod. Ik ben Willem heel dankbaar voor het aanreiken van mooie manieren van (zelf)vergeving. Eindelijk weet ik na ruim 40 jaar hoe ik (mezelf) kan vergeven en innerlijk ‘schoon schip’ kan maken. Wat een rijkdom.”

E.Z.

“Bij het weekend-thema Angst, Schuld en Schaamte stelde ik mij vooraf voor dat ik al veel heb/had verwerkt, maar vond het toch fijn om met mijn partner mee te gaan om te ervaren of er wellicht toch nog ‘werk aan de winkel’ zou zijn in dat opzicht. Het weekend werd een onverwachte, goede en fijne ervaring waarbij het duo Jan van Koert en Willem Glaudemans een prachtig ondersteunend programma aanboden. Ook het thema vergeving werd hierbij op een bijzondere en effectieve manier aangereikt. 

Weer een stukje geheeld en gesterkt….een cadeau wat je iedereen zou gunnen….dank jullie wel! “

 Omdat ik al lang het gevoel had dat angst mijn ‘voortgang’ belemmert, besloot ik aan dit weekend mee te doen. Ik had nog niet in mijn bewustzijn dat schuld en schaamte ook een rol speelden. 

Onder begeleiding van Jan op zaterdag en Willem Glaudemans op zondag heb ik behoorlijk ‘schoon schip’ kunnen maken en heb ik ontdekt wat mijn werkelijke behoeften zijn. Ook heb ik nieuwe inzichten gekregen waarmee ik weer verder kan! Bijzonder waardevol dus! Had het niet willen missen!! “

M.G.

 “Op 9 en 10 juli heb ik mee gedaan met de thema training angst, schuld en schaamte. Het heeft me nieuwe inzichten gegeven die mij zowel in privé als werk verder helpen.  Beide trainers heb ik ervaren als inspirerend, ondersteunend en helder in de concepten. Van Jan neem ik  “the blame-game” en het verzoenings ritueel mee. De dag met Willem heeft mij helderheid gegeven in het concept “vergeven” en “ont-schuldigen”  voor mij een waardevolle aanvulling (en het sluit aan op) op het gedachtegoed van Geweldloze Communicatie en mijn werk met familieopstellingen. Ik voel me blij en dankbaar voor de concrete toepassing van de concepten.”

P.v.K.

Een heel weekend cursus over angst, schuld, schaamte en vergeving vond ik best zwaar klinken. Ik had er zin, omdat ik voelde dat het de basis onder patronen in mijn leven zou kunnen zijn. Tijd om dat eens nader te onderzoeken. De spanning in mijn buik vooraf verminderde direct bij aanvang, want Jan van Koert weet waar hij het over heeft. Inspirerend om naar hem te luisteren. Telkens in kleine groepjes met elkaar de dialoog aangaan om inzicht te verkrijgen in je eigen reactiepatronen. Wat is het fijn als een mens echt empathisch naar je verhaal luistert. Vervolgens kan je dat ook weer voor de ander doen. Wat een energie kwam er los binnen de veiligheid van de betrokken groep. Er was ruimte voor verdriet en vreugde. Verbindende Communicatie geeft mij al het gereedschap om met aandacht, liefde en begrip te kijken naar wat er in de ander omgaat. Bovendien word ik mij meer en meer bewust van mijn eigen verstopte behoeftes. De zaterdag vloog voorbij en ook de inwendige mens wordt goed verzorgd. Heerlijke zelfgemaakte soep en salade. Normaliter ben ik ’s avonds moe, maar ik voelde mij zo blij, dankbaar en nieuwsgierig naar het zondagprogramma. Ook Willem Glaudemans weet waar hij het over heeft! De dag vloog om en zou veel woorden nodig hebben om te beschrijven. Sonja herinnerde ons eraan dat Marshall Rosenberg sprak over ” Stop the blame game”. Willem maakte duidelijk dat ont-schuldigen de kern is van vergeven. Bedankt Willem, Jan en alle deelnemers voor jullie wijsheid en de ondersteuning van elkaar. Voor mij bleek het vergeven echt de weg van wond naar wonder! 

K.B.

 

Voor meer informatie kun je kijken op http://vinecoaching.nl/particulier/themadagen-angst/