“De meest fundamentele en krachtige manier om verbinding met iemand te maken, is luisteren. Alleen maar luisteren.”

(Rachel Naomi Remen)

Een ander gesprek. Doe het eens op deze manier.

De komende tijd is er de aanloop naar het voorjaar, waarbij weer langzaam de geluiden van de vogels tevoorschijn komen en de planten knoppen gaan vormen voor de aankomende lente. De ontluikende natuur in al zijn rust en schoonheid, waarin alle vormen van verbindingen ontstaan vanuit een oorspronkelijke kracht. Dat is een plek om te zijn voor een “goed” gesprek. Neem de tijd om elkaar echt te horen en je zal verbaasd zijn over wat het met je doet.

Een stille empathiewandeling.

Aren’t we all looking for a place where our stories are received, our feelings accepted, a place where we matter and find a deep sense of connection?

Wanneer je met iemand in gesprek gaat, ben je bewust en onbewust bezig met non-verbale en verbale uitwisseling. Wanneer heb je in een gesprek alleen maar geluisterd, met volle aandacht bij het verhaal van de ander en leeg in je eigen hoofd? Geen enkele reactie te geven? En omgekeerd? Dat iemand alleen maar luisterde naar jouw verhaal?

Een dialoog gaat meer over luisteren dan over spreken.

Ervaar het in een stille empathiewandeling

Onderzoek voor jezelf wat deze dialoogvorm voor je betekent. Trek minimaal een uur uit voor de oefening, zorg dat mobiele telefoons op stil staan en zoek bij voorkeur een mooie, rustige omgeving uit voor de wandeling.

Stap 1: Nodig een vriend of collega uit waarmee je deze oefening wilt uitvoeren.

Stap 2: Bepaal eerst wie luistert (de luisteraar) en wie vertelt (de verteller).

Stap 3: Begin met de eerste wandeling van 20 minuten (zet eventueel een timer). De verteller begint met praten. Alles wat in je opkomt wat je waarneemt en wat je hierbij voelt, en welke behoeften hierin worden geraakt en alles wat je kwijt wilt, vertel je. Alles kan, niks hoeft.

De rol van de luisteraar is om alleen maar te ‘zijn’ met volle aandacht bij het verhaal van de verteller, geen reactie alleen maar te luisteren. De luisteraar zegt niets, reageert ook niet. Dus ook niet hummen of knikken. Jouw luistertaak is om volledig aanwezig te zijn bij de verteller en daarmee te verbinden.

Tip: het kan ongemakkelijk aanvoelen om niet te reageren. Neem het alleen maar waar en oordeel niet.

Stap 4: Wanneer de 20 minuten om zijn, blijf je nog even in het moment. Ga nog niet in gesprek. Wissel na een paar minuten een korte ervaring uit en wissel daarna van rol.