GC Nieuws voor mensen geïnteresseerd én/of actief in het onderwijs

(door teamlid Sonja van der Meulen)

9 februari jl. was er een GC Onderwijsmiddag bij Djoj te Rotterdam.

Hier heb ik, samen met andere trainers, een inspirerende onderwijsmiddag verzorgd. Interessant was de informatie over hoe Verbindend Communiceren in een school ondersteunend kan zijn bij conflicten (interactieve lezing van Marieke Schreuder over haar onderzoek naar conflictoplossing m.b.v. Geweldloze Communicatie in het onderwijs). Daarnaast verschillende workshops gericht op mensen in het onderwijs die hun kennis in VC wilden vergroten en verdiepen.

Het is onze intentie om dit soort informatie voortaan vooraf in de Steentjes te vermelden.

april 2018: LEE Lab, Life Enriching Education Labatory, in België

Een 6-daagse training waar iedereen met affiniteit voor VC en onderwijs aan deel kan nemen!

Deze training is een samenkomst van een groep gecertificeerde trainers (en deelnemers), werkzaam of actief in het onderwijs, die “samen delen/samen leren” met elkaar faciliteren. Deze trainingsvorm was een grote wens van Marshall R., om samen te komen en elkaar te ondersteunen in het integreren van Verbindende Communicatie in het onderwijs. Om daarna dit gedachtegoed uit te dragen in de eigen werkomgeving en mogelijk een Social Change teweeg te brengen/voort te zetten.

Vorig jaar was de eerste training in april in Polen, waar ik destijds aan heb deelgenomen. Het was een zeer inspirerende en leerzame ervaring voor mij, die ik niet had willen missen! Samen zijn met mensen die hetzelfde beogen, namelijk bijdragen aan het welzijn van met name kinderen, door samen te delen van (eigen ervaringen en werkvormen) en het samen leren in korte workshops. Door de organiserende trainers werd mijn behoefte aan diversiteit, gezamenlijkheid én verdieping en zeker ook inspiratie, vervuld!

Daarnaast geven de trainers ook workshops waarin VC verdiept wordt (of worden de eerste stappen gezet door de mensen voor wie dit gedachtegoed nieuw is). Er is zogezegd voor elk wat wils!

Ook heb ik ervaren hoe het werkt om zo’n grote groep op basis van Verbindende Communicatie afspraken te laten maken en na te laten naleven (met ruimte om andere keuzes te maken). Een warme, veilige omgeving waarin ieders behoefte er toe doet.

Wat mij betreft is deze training in april 2018 dus een aanrader.

Voor meer info; kijk op https://www.cnvc.org/iit/2018-lee-lab-belgium-april

VC uitdragen binnen Internationale Schakelklassen

Verder vier ik dat ik op 9 april een aantal VC-workshops ga geven op het LOWAN Festival, een landelijk festival voor alle medewerkers van de Internationale Schakelklassen (schakelen van leerlingen die als vluchteling ons land binnenkomen naar het reguliere onderwijs). Dit naar aanleiding van een coachtraject dat ik heb gedaan met één van de leerlingen uit zo’n schakelklas. Toen haar docent bij een coachgesprek aanwezig was zei ze: “Dat wil ik ook leren! Je legt precies de vinger op de zere plek.”, terwijl ik empathisch luisterde naar deze leerling. Zij zorgde ervoor dat ik een eerste Introductie kon doen binnen de I.S.K. in Zuidoost-Drenthe en nu landelijk. Ik heb er zin in!

Nieuwsgierig geworden hoe ook binnen jouw school VC geïntroduceerd kan worden? Neem gerust contact met ons op om samen te onderzoeken hoe we een op maat gemaakt traject kunnen uitzetten. Of zou je een specifieke training willen volgen, gericht op werken met kinderen/ jongeren? Stuur ons een bericht!