• 23 november 2016

Transcriptie video:

Een voorbeeld is, ik herinner me een moment enige jaren geleden waarin mijn vrouw en ik het over een aantal zaken niet eens waren en mijn vrouw vanuit emotie met mij wilde spreken midden in de nacht.

Ze was naar een bank in de huiskamer verdwenen en ik was er achteraan geslopen en ik ben op het randje van de bank gaan zitten om naar haar te luisteren. En er kwam nogal wat.

Ruim drie kwartier heb ik naar haar geluisterd zonder mijn eigen stuk in te brengen, ik was er voor haar en ik was in staat om alles wat ze zei niet als cadeautje aan te pakken maar bij haar te laten.

Zij sprak over hoe zij zich voelde en hoe haar behoeften eruit zagen en dat waren niet de mijne, het was helemaal van haar.

En na drie kwartier, toen ze helemaal als het ware leeggelopen was, vertelde ze me hoe blij ze was ze met deze luisterhouding en dat ze nou eindelijk eens een keer haar verhaal had kunnen vertellen met de indruk dat het ook allemaal bij mij binnen was gekomen zonder dat ik heb geroepen ‘dat is niet waar’ of ‘dat klopt niet’ of ‘je bent hartstikke gek’ of nou ja verzin maar hoe mensen kunnen reageren als ze cadeautjes aangereikt krijgen.
En met cadeautjes bedoel ik alles wat mij kan triggeren.