Basisopleiding Verdieping 1: ‘Emphatie’

Basisopleiding Verdieping 1 ‘Empathie’

Wat leeft er in mij en in de ander

Na het volgen van de Basisopleiding Introductie waar het model van Geweldloze Communicatie en ‘Wat leeft er in mij’ centraal staan, is het volgen van de Basisopleiding Verdieping 1 (Empathie) een logische stap.

De inhoud van de opleiding

Het geleerde in en de ervaringen uit de Basisopleiding Introductie wordt in deze 2-daagse opleiding (mede) omgezet naar de ander: je partner, kind, cliënt, collega, enz.: ‘Wat leeft er in mij en in de ander’.

Je leert authentiek contact te maken met de ander. Met wat er in de ander omgaat en leeft. Deze vaardigheid is noodzakelijk om verbinding met de ander te maken. Om op die manier uit te wisselen wat de wederzijdse behoeften zijn. Je krijgt grondig inzicht in wat er achter de woorden en achter het gedrag van de ander schuilt. Je gaat leren om zogenaamd ‘achter’ de woorden en het gedrag van de ander te ‘luisteren’. De diepgaande kennis van onze trainers over ‘wat mensen daadwerkelijk drijft’ is hierbij van grote toegevoegde waarde. Onderwerpen die hierbij behandeld en geoefend worden zijn:

 • Leeg luisteren
 • Stille empathie
 • Samenvatten
 • Gevoelens en behoeften van de ander verwoorden
 • Bij de ander blijven zolang het nodig is

Je gaat persoonlijk vorm geven aan het inleven in de ander, met achterstelling van wat jij zo nodig wil vertellen. De ander staat nu centraal. Je gaat leren hoe je er volledig voor de ander kunt zijn, met alles wat je hebt.

We gaan de essentie blootleggen van ‘zelfempathie’ en ermee aan de slag. Hoe je contact met jezelf maakt en met je eigen gevoelens en behoeften. Het is wetenschappelijk bewezen dat iemand die in staat is zijn of haar actieve gevoelens van dat moment te benoemen, de fysieke reactie tot 50% weet te minimaliseren. Is zij of hij ook in staat de behoeften van het moment te benoemen, komt de overgebleven 50% fysieke reactie ook tot rust.

Wanneer zijn we in staat zijn om zacht en aanhankelijk met onszelf te zijn, ontspant ons zenuwstelsel. Ons immuunsysteem wordt doeltreffender en onze hersenen en ons lichaam beginnen weer te werken op de manier waarop ze ooit werden ontworpen.

Naast de juiste vorm van communicatie is het fysieke dus ook een wezenlijk facet om in dialoog te komen en te blijven. Fysieke rust vormt de basis voor een verrijkte dialoog. De dialoog die harmonie herstelt en die in de praktijk discussie voorkomt.

Visie op leren

Hoe beter jij jezelf kent, hoe meer jij in je kracht staat. Authenticiteit is de basis van waaruit iemand zich kan ontplooien. En daarmee zijn of haar geluk en professionaliteit vergroten. Het zorgt ervoor dat je geloofwaardig bent voor de ander, met wie je in contact wilt treden. Contact is de eerste stap in elk gesprek, of het nu om liefhebben, leidinggeven of coachen gaat. Voor onze trainers is trainen het spel van samen leren en toepassen. Het spel van persoonlijke ontwikkeling naast het aanleren van vaardigheden. Het meest rendabel is de opleiding waarin mensen stappen durven zetten en buiten hun bekende kader durven te treden.

Tijdens deze ervaringsgerichte opleiding wordt geëxperimenteerd met vaardigheden en gedrag. De trainer inspireert elke deelnemer het beste uit zichzelf te halen. Er wordt pas echt geleerd als het spannend wordt! Jan van Koert deelt zijn eigen ervaringen, over blijdschap en over verdriet. Deze openheid en de authentieke wijze van doceren werkt drempelverlagend en creëert veiligheid. Veiligheid en niet-oordelen zijn voorwaarden voor groei. Het potentieel van de groep is een dankbare bron. De trainer nodigt de deelnemers uit tot een actieve en gerichte inbreng om op die manier maximaal van elkaar te leren.

Missie Instituut voor Verbindende Communicatie

Het is de missie van Vine om de kennis van en vaardigheid in Geweldloze Communicatie voor een breed publiek toegankelijk te maken. Zo wensen wij een bijdrage te leveren aan een maatschappij en leefomgeving waarin individuele behoeften van mensen er toe doen.

Praktische informatie

 • Toelatingsvoorwaarden: Basisopleiding Introductie of een gelijkwaardige opleiding
 • Trainer: een internationaal gecertificeerde trainer uit ons trainerscollectief
 • Investering: € 445,- incl. lunch, koffie/thee en versnaperingen en vrijgesteld van BTW
 • Data: zie onder of de agenda
 • Tijden: 10.00 uur- 17.30 uur
 • Locatie: Tennis- en Businesscenter Heuvelrug in Doorn
 • Voor verdere verdieping in Verbindende Communicatie adviseren we deelname aan de vervolgopleidingen Verdieping 2: ‘Praktijk’ of het Integratiejaar.
 • Studiebelasting: 12 uur

Alle opleidingen worden door een internationaal gecertificeerde trainer gegeven.

Eerstvolgende opleidingsmomenten:

15 en 16 mei*vol
25 en 26 mei
06 en 07 juli
17 en 18 oktober
18 en 19 december 2019