Evenement: 16 juni 2018

Geluk & Dankbaarheid

Op 16 juni organiseert VINE het evenement ‘Geluk & Dankbaarheid’. Hiermee vieren we de 75e verjaardag van Jan van Koert en de groei van VINE. Op onze nieuwe locatie in Doorn willen we graag samen met jou dieper ingaan op de begrippen ‘geluk’ en ‘dankbaarheid’.

Praktische informatie & Sprekers

Datum: 16 juni 2018
Tijd: vanaf 10:00
Locatie: Businesscenter De Heuvelrug
Adres: Mariniersweg 3, 3941 XK Doorn
Kosten: € 57,00

Op deze dag ontvangen wij de inspirerende sprekers Willem Glaudemans en Lisette Thooft. ’s Middags kunt u een keuze maken uit de aangeboden workshops van de teamleden van VINE.

We ontmoeten u graag op onze nieuwe locatie!

Programma

10:00 – Inloop
10:30 – Welkom door Anja Nekeman
10:45 – Lezing Lisette Thooft, lijf- en schrijfcoach en ‘huisfilosofe’ van Happinez
11:30 – Gesprek met Jan van Koert
11:45 – Lezing Willem Glaudemans, dichter, vertaler en auteur van boeken over spiritualiteit
12:30 – Team voorstellen VINE training & coaching
12:45 – Lunch
13:45 – Workshops door de teamleden van VINE
15:30 – Plenaire afsluiting
16:00 – Borrel

Jan van Koert over Geluk & Dankbaarheid

Mijn overpeinzingen rondom dit thema kort op papier zetten is best een opgave voor mij. En als ik jA zeg wil ik ook graag proberen B te zeggen, dus… Bij dit onderwerp komt als vanzelf het beeld in mij op van Broeder David Steindl-Rast. Hij schrijft o.a. het volgende:

“De wortels van geluk worden gevormd door dankbaarheid…. Het is niet geluk dat ons dankbaar maakt; het is dankbaarheid die ons gelukkig maakt.”

en

“Wij merken op dat blije mensen dankbaar zijn en we nemen aan dat zij voor die vreugde dankbaar zijn. Het omgekeerde is echter waar: hun vreugde komt voort uit dankbaarheid.”

Soms helpt het om even stil te staan en louter na te denken. Zo heb ik in de loop der jaren, en soms met pijn in mijn hart, geleerd om dankbaar te zijn voor wat is. Zoals voor mijn mentale en fysieke gezondheid en de relaties die ik in mijn leven heb ervaren en nog ervaar. En ik voel dankbaarheid richting de mensen die mij door dik en dun hebben gesteund en die ik niet altijd met gelijke munt kon terug ‘betalen’.

Ook ben ik dankbaar voor mijn kinderen en kleinkinderen vanwege de lessen die zij mij geleerd hebben en nog leren. Voor de mensen die in mijn trainingen trachten om te leren beseffen en contact te houden met dat zij niet hun ego zijn doch Liefde. Voor al diegenen die mij hebben uitgenodigd om in meerdere landen in zowel Afrika als in Oekraïne en Turkije vanuit mijn hart te komen delen wat ik inmiddels al had geleerd.

En natuurlijk voor de mensen die de moed hadden om Vine training en coaching over te nemen, voort te zetten en mij als hoofdtrainer erbij te willen houden. Tot slot ben ik dankbaar, zoals David Steindl-Rast zo treffend kan zeggen, ‘For every given moment…………….’

Ik wens je een feestelijke dag toe op de 16e juni en hoop je daar te kunnen begroeten. Daar zou ik dankbaar voor zijn en dus gelukkig!

Jan van Koert

Aanmelden voor 16 juni
lisette-thooft

Lisette Thooft (10:45 uur)

Gevoel, liefde en intuitie
‘Hoe meer je opengaat, hoe meer je bloeit. Opengaan is niet hetzelfde als je grenzen openzetten en alles maar goed vinden. Gezonde openheid betekent dat je veilig bent, ook als je jezelf opent – omdat je in contact staat met je eigen behoeften en kwetsbaarheid.’

Thooft combineert chi, wat levenskracht betekent, met handgebaren en uitspraken. Tijdens haar interactieve lezing geeft ze je dan ook handvatten die je kunt gebruiken om deze negen stappen in je dagelijkse routine in te bouwen.

Ik wens je een feestelijke dag toe op de 16e juni en hoop je daar te kunnen begroeten. Daar zou ik dankbaar voor zijn en dus gelukkig!

Willem-Glaudemans

Willem Glaudemans (11:20 uur)

Dankbaarheid is een diepgaand thema. Het is een innerlijke houding die met acceptatie begint, en hart en ziel kan raken. Het is een snelle weg naar liefde. ‘Liefde is de weg die ik in dankbaarheid ga’, leert Een cursus in wonderen ons, die ook Jan zijn inspiratiebron is.

Dankbaarheid wil niet zeggen dat je jezelf vergelijkt met anderen, en dan tot de conclusie komt dat jij beter af bent dan zij. Hoe kun je dankbaar zijn terwijl anderen minder goed zijn bedeeld? Dat is de dankbaarheid van het ego. Liefde vergelijkt niet, leert de Cursus. Dankbaarheid is het blije wonder dan de overgave van het hart.

We gaan met elkaar verkennen wat ware dankbaarheid is ter gelegenheid van Jan zijn 75ste verjaardag. Alle reden om dankbaar te zijn voor hem.

Workshops

“Geven=Ontvangen”

Door Sonja van der Meulen

De Workshop “Geven=Ontvangen” gaat over écht luisteren. Omdat écht luisteren zo’n groot cadeau kan zijn, in deze cybertijd waarin alles in sneltreinvaart voorbij lijkt te komen en te gaan. Hoe geef je nou zo’n cadeau aan iemand. Wat doe en zeg je dan precies. Ontdek zelf, door het te ervaren, wat écht luisteren voor de ander kan betekenen. Ontdek hoe dat “echt” anders kan zijn dan “gewoon”.

Sonja van der Meulen is gecertificeerd trainer in Verbindende Communicatie én enthousiast deelnemer aan trainingen om de verbindende communicatie nog meer te integreren en te verdiepen en te leven. Mediator en Coach zijn rollen die ze, met de verbindende communicatie als tool, met passie en plezier vervult. Ook in de praktijk in het onderwijs als gedragsspecialist.

De kracht van GC, vieren en dankbaarheid voor Gelukkige Productieve Teams

Door Martijn Ceelen

Vieren van successen, dankbaarheid als het doel bereikt is, sta je daar wel eens bij stil in je team? In onze wereld waar de werkdruk hoog is, de productiviteit steeds verder wordt opgeschroefd en de aandacht voor de mens in de organisatie voortdurend verandert is het thema vieren en dankbaarheid een uitdaging en tegelijk een antwoord op meer aandacht voor de mens en de intermenselijke relaties in een team. Ik ga werken met praktische oefeningen die direct toe te passen zijn en in je werkleven.

Martijn Ceelen: Als team coach en Geweldloze Communicatie trainer, geniet ik van bijdragen aan kwaliteit van leven. Ik werk en leef met liefde en com-passie en gun dat iedereen.

Dankbaarheid in situaties van rouw en verlies

Door Hester Macrander
Stel dat iemand die je kent –of jijzelf- getroffen wordt door een vorm van verlies. Wat zeg je wel, wat niet? Zit die ander op een opmerking van jou te wachten? Ook degene die rouwt kan ongemak ervaren, want hoe kom je uit voor wat je nodig hebt? In deze workshop verkennen we mogelijke reacties en acties in situaties waarin rouw (in allerlei vormen) een rol speelt. Hoe kun je voortaan met meer gemak zo’n situatie tegemoet treden? Wanneer mensen, die geraakt zijn door verlies, hun emoties, gedachten en verhalen delen, ontstaat er dikwijls een diep gevoel van dankbaarheid.

Hester Macrander is theatermaker, neerlandica en gecertificeerd trainer in Verbindende Communicatie. Hester geeft workshops, trainingen, maakt voorstellingen, verzorgt dagvoorzitterschappen en is uitvaartspreker. Momenteel speelt ze in een voorstelling getiteld ‘Waar was je nou?’, over omgaan met rouw op de werkvloer.

Voer voor Verbinding en Voortgang in Vergaderingen

Martijn Ceelen

Vieren als voeding voor professionele samenwerking, hoe zou dat smaken?
Geniet je van de kracht van VC in 1 op 1 contacten en ben je nieuwsgierig,
hoe je je collega’s op je werkplek ook vreedzamer met elkaar en vooral jou ;=) om zou kunnen laten gaan? In de Vine leergang VC in Team Coaching oefen je met VC gereedschappen voor het creëren van verbinding en resultaat met teams.
In deze workshop proef je aan 1 van deze gereedschappen, de VC vergader template!
En ja, vieren staat daar hoog op het dagelijks menu.

Martijn over Martijn: Als team coach en geweldloze communicatie trainer,
geniet ik van bijdragen aan kwaliteit van leven. Ik werk en leef met liefde en com-passie en gun dat iedereen.

Alsjeblieft en Dank je wel

Door Elkie Deadman

Marshall Rosenberg zei (Vrij vertaald): “iedereen zegt maar twee dingen de hele dag door – als je blieft en dank je wel”. In deze workshop ga ik spelenderwijs kijken naar dit thema. Voor mensen die deze uitspraak niet kennen, hoop ik dat de workshop een eye-opener is die bijdraagt aan verbinding, rust en samenwerking. Voor mensen voor wie het thema bekent is, hoop ik dat jullie genieten van de werkvormen en wijze waarop ik met dit thema aan de slag ga. Iedereen is welkom om inzichten of spelvormen over te nemen voor eigen trainingen. Geen probleem – juist extra reden om te vieren.

Elkie Deadman: Onderstaand citaat van Miki Kashtan beschrijft hoe ik mijn leven sinds de kennismaking met VC ervaar: “In de persoonlijke en sociale transformatie die ik voor ogen heb, zie ik een weg met tweerichtingsverkeer tussen onze woorden en ons bewustzijn. Aan de ene kant zie ik duidelijk dat we niet écht onze communicatie kunnen veranderen tenzij we anders denken. Aan de andere kant zie ik dat het maken van een bewuste woordkeuze, welke woorden ik wel of niet, wanneer en hoe gebruik, een verbazingwekkend effect heeft op het herstructureren van mijn denken. Ik leef van het delen van VC in organisaties en ben ook betrokken bij projecten in India en Sierra Leone die een speciale plek in mijn hart hebben.

‘Gelukkig mag ik boos zijn’ – over kunnen zijn met wat er is en kiezen wat ik ermee wil

Door Helmie Willems

‘The only way out is going in’. En dat je dan denkt: “Ja dat weet ik wel, maar hoe dan?! Als ik in de boosheid ga dan ontploft de hele situatie. Dan heb ik mijzelf niet in de hand en zeg of doe ik al snel dingen waar ik later spijt van heb.”

Angst, ergernis of boosheid onderdrukken brengt voelbare stagnatie in een levende dialoog. En dat niet alleen, het is ook direct merkbaar in je fysieke systeem. Met alles wat je onderdrukt stagneert er een klein stukje van dat vrije gevoel om jezelf te uiten en je levenskracht te leven. In deze workshop nodig ik je uit om nieuwsgierig en lichtvoetig naar je eigen boosheid, frustratie of ergernis te kijken en er eens iets anders bij uit te proberen. Wie weet wat dit gaat brengen.

Helmie Willems: ik ben trainer/coach, creatief en warm levensreiziger en gecertificeerd trainer in Geweldloze Communicatie. Misschien is het mijn creatieve achtergrond die ervoor zorgt dat ik mijn beste bijdrage lever zodra ik me vrij voel om strakke kaders een beetje los te laten en te gebruiken wat er in het moment ontstaat.