Leergang Verbindend Communiceren in Coaching

De weg naar krachtige en effectieve coaching

Verbindende Communicatie is een manier van communiceren waarbij je vanuit inleving (empathie) in jezelf en de ander kwalitatief contact maakt en houdt. De Leergang Verbindende Communicatie in Coaching is bedoeld voor professionals die het vak van coaching inhoudelijk kracht wil geven met als doelen de kwaliteit van coaching sterk te vergroten en maximale effectiviteit te realiseren.

Tijdens deze opleiding wordt op een unieke manier Verbindende Communicatie ingezet als coaching instrument. Alle trainers zijn Internationaal Gecertificeerd Trainer Nonviolent Communication en opgeleid en ervaren in het coaching vak. Samen met collega coaches en de docenten werk je actief aan het verdiepen en verinnerlijken van het gedachtegoed van Verbindende Communicatie. De theorie wordt constant en bijzonder concreet toegepast via tal van coaching werkvormen. De diepgaande kennis en ervaring van de docenten in Verbindende Communicatie en coaching staan garant voor maximaal effect en borging in de praktijk.

De duur en de opzet van de opleiding zijn er volledig op gericht om van jou een krachtig, onderscheidend en handelingsgericht coach te maken.

De inhoud van de Leergang Geweldloze Communicatie voor Coaches

De opleiding bestaat uit zes modulen van twee dagen en zes extra oefengroep avonden. De doorlooptijd van de modulen is ongeveer 5 maanden. De samenstelling van de oefengroepen wordt tijdens de eerste module afgestemd.

Het inhoudelijk programma per module bestaat uit:

Module 1: Het Model
Het model van Verbindende (Geweldloze) Communicatie zoals ontwikkeld door Marshall Rosenberg wordt in zijn geheel, en in de diepte, uitgewerkt en geïntegreerd.

Module 2: Empathie
De bodem onder het model bestaat uit: Empathisch reageren, empathisch luisteren en zelf-empathie. Stap voor stap worden deze bekwaamheden opgebouwd en geoefend. Rollenspellen vormen daarbij een belangrijke rol.

Module 3: Transformatie
Bijdragen aan een andere kwaliteit van leven: Empathisch luisteren in de coachrol en compassievol spreken. Het transformeren van oordelen en woede door middel van ‘Needs Based Coaching’.

Module 4: Zingeving
Zingeving, mededogen en Verbindend Communiceren als interventie in het leven van je coachee: Omgaan met lijden en verdriet door gewoonten en patronen te veranderen.

Module 5: De schoonheid van behoeften
Zorg en aandacht voor de balans in je coachee; leren delen wat je geleerd hebt. Aandacht voor de schoonheid van universele menselijke behoeften. Er wordt transformerend gewerkt met schaamte, schuld, depressie en dilemma’s.

Module 6: Compassievol leven
Je coachee stimuleren in compassievol leven en geven in de dagelijkse praktijk: Het opheffen van blokkades in interactie met de omgeving. Dialoog voeren in complexe situaties, het waarderen van verschillen, ’Scary Honesty’ en negatieve gedachten transformeren naar verwondering en nieuwsgierigheid.

Visie op leren

Hoe beter jij jezelf kent, hoe meer jij in je kracht staat. Authenticiteit is de basis van waaruit iemand zich kan ontplooien. En daarmee zijn of haar geluk en professionaliteit vergroten. Het zorgt ervoor dat je geloofwaardig bent voor de ander met wie je in contact wilt treden. Contact is de eerste stap in elk gesprek, of het nu om liefhebben, leidinggeven of coachen gaat.

Voor de docenten is trainen het spel van samen leren en toepassen. Het spel van persoonlijke ontwikkeling naast het aanleren van vaardigheden. Het meest rendabel is de opleiding waarin mensen stappen durven zetten en buiten hun bekende kader durven te treden.

Tijdens deze ervaringsgerichte opleiding wordt geëxperimenteerd met vaardigheden en gedrag. De docenten inspireren elke deelnemer het beste uit zichzelf te halen. Er wordt pas echt geleerd als het spannend wordt! De trainers delen hun eigen ervaringen, negatief en positief. Deze openheid en de authentieke wijze van doceren werkt drempelverlagend en creëert veiligheid. Veiligheid en niet-oordelen zijn voorwaarden voor groei. Het potentieel van de groep is een dankbare bron. De docenten nodigen de deelnemers uit tot een actieve en gerichte inbreng om op die manier maximaal van elkaar te leren.

Praktische informatie

 • Toelatingsvoorwaarden: Geen
 • Trainers: Module 1 en 2 plus een oefenavond: Jan van Koert. Module 3 t/m 6 plus 5 oefenavonden: Anja Nekeman en Martijn Ceelen
 • Investering: € 2990: Exclusief werk- en praktijkmateriaal (€ 400) en inclusief lunch, koffie, thee, fruit en versnaperingen. BTW niet van toepassing. Overnachting is niet bij de prijs inbegrepen. Op verzoek kan dit georganiseerd worden. Overnachtingsmogelijkheden in de buurt:
  www.bedandbreakfast.nl/bed-and-breakfast-nl/doorn/nederland/c2756686
 • www.bergsebossen.nl
 • Data: zie onder of de agenda
 • Lestijden: 10.00 tot 17.00 uur
 • Locatie: Businessruimte Business Center Heuvelrug, Mariniersweg 3, 3941 XK Doorn (gratis parkeren en openbaar vervoer op loopafstand)
 • Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 12
 • NOBCO: Het NOBCO stelt minimaal 6 PE punten beschikbaar
 • Studiebelasting: Totaal 112 uur waarvan 100 contacturen en 12 uren zelfwerkzaamheid. De contacturen zijn verdeeld over modules van twee dagen plus oefengroep avonden.

Eerstvolgende opleidingsmomenten:

Module 1:  23 en 24 augustus 2017
Module 2:  2 en 3 september 2017
Module 3:  14 en 15 september 2017
Module 4:  5 en 6 oktober 2017
Module 5:  2 en 3 november 2017
Module 6:  30 nov. en 1 dec. 2017